En dan stap je je 13e levensjaar binnen!

Thom Dijkstra Geplaatst in: Pensioenen - Financiële planning - Algemeen

En dan stap je je 13e levensjaar binnen!

28 maart, in de ochtend, iedereen wakker maken, zachtjes naar de kamer van de jarige, deur opendoen en zingen maar! Traditie in huize Dijkstra, de jarige toezingen en cadeaus krijgen als je nog in bed ligt. Onze Rens is 12 geworden en zet vandaag de eerste stappen in zijn 13e levensjaar. 

Rare morgen, deze zaterdagmorgen. Rens op weg naar het voortgezet onderwijs is opeens een grote vent geworden. Bij het openen van de cadeaus vallen de eerste tranen. Zijn het tranen van geluk? Van angst? Van verdriet? Rens legt uit dat hij verdrietig is omdat deze verjaardag toch echt anders is dan die andere verjaardagen. Dit jaar geen visite, geen cadeaus van opa’s en oma’s, niet met de familie en vrienden lekker eten en drinken. Maar Rens kijkt nog even verder. Hij zit in groep acht, dus dit jaar geen eind Cito, geen musical en al helemaal geen kamp.

De tranen worden weggeveegd en tijdens het ontbijt met papa, mama, zijn twee broers en zus worden de plannen voor die dag gemaakt. Rens heeft namelijk een nieuwe fiets gekregen en die moet uitgeprobeerd worden. Mama heeft lekkere taart gemaakt en die kan worden uitgedeeld. De fiets wordt gebruikt voor het transport van de stukken taart naar zijn opa en twee oma’s. Bijkomend voordeel; de cadeaus direct in de pocket! In dit geval geld omdat hij aan het sparen is voor een groot cadeau.

Zaterdag 28 maart is een prachtige dag. Veel zon en een strak blauwe lucht. Er gebeurt deze dag ontzettend veel. De fotograaf van de plaatselijke krant komt langs voor een paar foto’s om de lezers mee te laten genieten van de verjaardag van onze Rens. Voor het avondeten wordt het favoriete gerecht van Rens besteld. Zo wordt de plaatselijke cafetaria ook zijn omzet gegund. Voor het toetje wordt de grote gele M aangedaan. Op de terugweg daarvan ziet de moeder van Rens dat een automobilist de gehele weg nodig heeft. Bomen, tegemoetkomend verkeer, fietsers en wandelaars worden op een haar na gemist. Ze bellen de politie voor hulp. Na een achtervolging van de dronken automobilist leidt Rens de vier politie-eenheden aan de telefoon naar de dronken medemens. De blaastest bevestigde dat de zaak verder op het bureau afgewikkeld moet worden. Rens werd hartelijk bedankt voor zijn hulp. Werd op dat moment het zaadje voor zijn vervolgopleiding gepland? Het avontuur aan het einde van de dag resulteerde er in ieder geval in dat het verdriet van onze Rens plaats moest maken voor nieuwe plannen. Het werd dus uiteindelijk een top verjaardag!

Rens heeft vandaag de eerste stappen in zijn 13e levensjaar gezet. Met dat getal 13 is iets aan de hand. Dit getal  is een belangrijk getal in iemands mensenleven. Rond je 13e ga je namelijk van het basis onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Rond je 26e begin je vaak met je eerste serieuze baan. Rond je 39-jarige leeftijd worden gezinnen gesticht, echtscheidingen uitgesproken, ondernemingen gestart, huizen gekocht of verkocht. Rond je 52e maak je keuzes voor de laatste etappe van het arbeidzame leven. Omstreeks de 65-jarige leeftijd plan je je pensioen. In welke periode van 13 jaar zit jij? Welke plannen had jij voor dit jaar gemaakt?

De coronacrisis kan nu genadeloos hard toeslaan bij het verwezenlijken van die plannen. Kun je ze nog wel uitvoeren? Moet je juist nieuwe plannen maken of aanpassingen doen? Die nieuwe woning toch kopen voor lagere maandlasten? Wel iets eerder met pensioen gaan of juist iets langer doorwerken? Misschien maakt zekerheid plaats voor (financiële) onzekerheid.

JIP financieel kan je helpen bij het maken van financieel overzicht en inzicht. Juist in deze tijd van de coronacrisis kan dat helpen om je plannen uit te kunnen voeren of iets bij te sturen. Vanuit financieel overzicht, kunnen wij je helpen inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden. Mogen wij je helpen om het zaadje te planten op vruchtbare grond en van jouw plan een top plan maken?